T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ARNAVUTKÖY - Arnavutköy İlkokulu

İNTERNET ETİĞİ

İnternet kullanırken güvende olabilmek için dikkat etmemiz gerekenler:

İNTERNET ETİK İLKELERİ

Hak & Sorumluluklar

1. İnternetin erişim, iletişim ve içerik olanaklarından olabildiğince faydalanınız. İnternet teknolojilerinin getirmiş olduğu fırsatları kaçırmayınız.

2. İnternette kendinizi doğru bir şekilde ifade ediniz. İfade özgürlüğü hakkınızı kullanınız; yalnız bu hakkı kullanırken başkalarının haklarını çiğnemeyiniz.

3. Başkalarını incitici ve rahatsız edici davranışlardan sakınınız. Zorba olmayınız, zorbalığa müsaade etmeyiniz.

4. Başkalarının haklarına saygılı olunuz. Kimsenin kişiliğini ve itibarını zedeleyici davranışlar içine girmeyiniz.

5. Başkalarının internette sergilediği hoşunuza gitmeyen davranışlara karşı hoşgörülü olunuz, gerekirse ilgili kişiyi onu küçük düşürmeden ve özel bir iletişim kanalı ile uyarınız.

6. İnternette ve özellikle sosyal medyada başkalarına karşı her zaman kibar bir dil kullanınız ve saygılı davranınız.

7. Fikri mülkiyet haklarının internette de korunmasına özen gösteriniz.

Sanal Hayatın Gerçekleri

1. Gerçek hayatta suç olan her şey internette de suçtur.

2. Gerçek hayatta başkalarına karşı söyleyemeyeceğiniz veya söylenmesi uygun olmayan sözleri, internette de söylemeyiniz.

3. Gerçek hayattaki sorumluluk bilincinizi internette de sürdürünüz.

4. Gerçek hayatta size karşı yapılması hoşunuza gitmeyen hal ve hareketlere internette de müsaade etmeyiniz.

5. İnternette paylaştığınız bilgilerin kolay kolay geri alınmayacağını ve sizin inisiyatifinizde silinemeyeceğini unutmayınız.

6. İnternette ileride pişman olabileceğiniz ve sizi etkileyebilecek paylaşımlar yapmayınız.

7. İnternetin fiziksel ve ruhsal sağlığınızı bozmasına müsaade etmeyiniz, zamanınızı boşa harcamayınız. İnterneti doğru zaman, yer ve miktarda kullanmaya özen gösteriniz.

Okur & Yazarlık

1. İnternette güvenilir, doğru ve başkalarına fayda sağlayacak içerik ve bilgiler üretmeye gayret gösteriniz.

2. İnternette bilgi sahibi olduğunuz konularla ilgili paylaşımcı olunuz. Başkaları ile bilgi alışverişi yapınız

3. İnternette okuduğunuz her bilginin kaynağını araştırınız; gerekirse internette sörf yapmayınız dibe dalınız.

4. Doğruluğuna emin olmadığınız hiçbir bilgiyi internette paylaşmayınız. Gerekirse farklı kaynaklardan araştırma yapınız, eleştirel olunuz.

5. Öncellikle kendinizi eğitiniz, interneti kullanımını öğreniniz. Bilinçli ve iyi birer dijital vatandaş olmaya özen gösteriniz.

6. İnternet ortamında hak ve sorumluluklarınızı biliniz, internet ve bilişim ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi edininiz.

Güvenlik

1. İnternette kişisel bilgilerinizi koruyunuz, çevrimiçi gizliliğinize ve güvenliğinize özen gösteriniz.

2. İnternet tarayıcınızın ve işletim sistemlerinizin güvenlik ve gizlilik ayarlarını sıklıkla kontrol ediniz.

3. Bilgisayarlarınızda anti-virüs ve güvenlik duvarı yazılım programlarını kullanınız ve bu programların güncelliğini sıklıkla kontrol ediniz.

4. Özellikle çevrimiçi bankacılık ve alışveriş sitelerini kullanırken https, güçlü şifreler, sanal kart, 3D Secure ve SMS onay kodları gibi olgulara dikkat ediniz.

5. Özellikle bir işlem gerçekleştireceğiniz sayfalar hakkında ön araştırma yapınız, site ismi, hakkımızda ve iletişim bölümlerini kontrol ediniz ve güvenilir sayfalardan işlem yapınız.

6. Gerçekçi olmayan, güven kazanmaya odaklanan ve yanıltıcı paylaşım ve tekliflere şüpheci yaklaşınız, sahtekârlıklara karşı dikkatli olunuz.

7. E-posta ve farklı bağlantılardan gelen sayfaların linklerini tıklayarak veya bilmediğiniz/güvenmediğiniz sayfalara giriş yaparak işlem yapmayınız.

8. İnternetin zararlı içeriğine karşı kendinizi koruyunuz, yasadışı içeriğe karşı üstünüze düşen sorumluluğu yerine getiriniz. İhbar ve şikâyet hakkınızı kullanınız.

9. Günlük hayatta sıklıkla kullandığınız sayfalara arama motorlarından ulaşmak yerine internet tarayıcınızda sık kullanılanlara ekleyerek erişim sağlayınız.

Çocukların Çevrimiçi Ortamda Korunumu

1. Çocuklarınızın çevrimiçi ortamda korunması için ebeveyn denetim araçları ve filtreli internet hizmetlerinden yararlanınız.

2. Çocuğunuzun internette gördüğü her şeye inanması konusunda onu uyarınız. İnternette kimlerle arkadaşlık kurduğuna emin olunuz.

3. Çocuğunuzun internette oynadığı bilgisayar oyunlarına dikkat ediniz, çocuğunuzun gelişimine ve yaşına uygun oyunlar oynatınız.

4. İnternet kullanımı ile ilgili hem kendinize hem çocuklarınıza kurallar belirleyiniz; ama internet davranışları ile ilgili hiç bir zaman çocuğunuza aşırı tepkiler vermeyiniz.

 

İnternet Etiği ile ilgili mevzuata buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.02.2023 - Güncelleme: 04.02.2023 23:48 - Görüntülenme: 151
Kaynak: http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin1.Aspx?MevzuatKod=1.3.5846MevzuatIliski=0sourceXmlSearch=fikir20ve20sanatTur=1Tertip=3No=5846
  Beğen | 0  kişi beğendi